Fiscale tips voor zakelijke mobiliteit

Of je nu ondernemer, financieel manager of HR-professional bent, het is cruciaal om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen op gebied van fiscale vereisten binnen de zakelijke mobiliteit. In dit artikel bespreken we recente veranderingen in de bijtellingsregels, de impact van het coalitieakkoord op EV-subsidies, en het belang van een goed mobiliteitsbeleid. Ook geven we je inzicht in de fiscale voor- en nadelen van een mobiliteitsbudget ten opzichte van een traditionele leaseauto. 

Veranderingen in de bijtellingsregels

De bijtellingsregels voor zakelijke auto’s zijn de afgelopen jaren veel veranderd. Voor elektrische voertuigen (EV’s) geldt momenteel een lagere bijtelling dan voor auto’s op fossiele brandstoffen. Voor elektrische auto’s was de bijtelling over de eerste €35.000 van de cataloguswaarde 12% in 2021, 16% in 2022 t/m 2024 en 17% vanaf 2025. Voor fossiele auto’s blijft de bijtelling op 22%. Het is dus verstandig om nu nog te profiteren van de lagere bijtelling voor EV’s.

Impact van het coalitieakkoord

Het recente coalitieakkoord heeft grote gevolgen voor de fiscale voordelen van elektrische auto’s. De aanschaf van elektrische voertuigen blijft ondersteund worden, waarbij ook oog gehouden wordt voor de ‘fossiele rijders’ en een eerlijke verdeling van de kosten tussen beide groepen. Dit betekent dat er nog steeds fiscale steun is voor de aanschaf van EV’s. De subsidies stoppen echter allemaal per 2025, wat betekent dat er na dat jaar geen nieuwe subsidies meer beschikbaar zullen zijn voor elektrische voertuigen. De MRB-gewichtscorrectie (Motorrijtuigenbelasting) voor elektrische voertuigen blijft echter bestaan, wat fiscale voordelen biedt voor lichte EV’s.

Mobiliteitsbudget versus leaseauto

Een mobiliteitsbudget kan een aantrekkelijk alternatief zijn voor een traditionele leaseauto. Met een mobiliteitsbudget geef je werknemers meer vrijheid in hoe ze hun vervoersbehoeften invullen. Ze kunnen het budget bijvoorbeeld gebruiken voor het openbaar vervoer, een (elektrische) fiets of deelauto’s.

Beheersing van medewerkers- en verrekeningskosten

Het is belangrijk om grip te houden op de kosten die medewerkers maken voor zakelijke mobiliteit. Een goed mobiliteitsbeleid helpt hierbij. Door duidelijke afspraken te maken over de vergoeding van reiskosten en het gebruik van mobiliteitsoplossingen, voorkom je verrassingen en houd je de kosten beheersbaar. Bovendien kun je door het vergelijken van verschillende mobiliteitsopties, zoals leaseauto’s, mobiliteitsbudgetten en openbaar vervoer, de meest kostenefficiënte oplossing kiezen voor jouw bedrijf.

Conclusie

Zakelijke mobiliteit is een dynamisch veld met vele fiscale aspecten. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste veranderingen en om een goed mobiliteitsbeleid te hebben. Of je nu kiest voor een traditionele leaseauto of een mobiliteitsbudget; zorg ervoor dat je de fiscale voor- en nadelen kent en dat je voldoet aan de rapportageverplichtingen. Zo minimaliseer je de financiële impact en houd je de kosten voor zakelijke mobiliteit beheersbaar. 

Benieuwd naar meer over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op. En o ja, over een tijdje kun je ook meer over dit onderwerp horen… 👀

Deel deze blog